Xile fa front als pitjors incendis forestals de la seva història

febrer 17th, 2017 by jjlopez

Els pitjors incendis en la història de Xile van provocar que es declari l’estat de catàstrofe a la regió central d’aquest país.

Lloc: Xile.

Data: 28 de gener 2017.

Font informativa: BBC, Conaf.

Un incendi forestal és un foc que, qualsevol sigui el seu origen i amb perill o dany a les persones, la propietat o l’ambient, es propaga sense control en terrenys rurals, a través de vegetació llenyosa, arbustiva o herbàcia, viva o morta. És a dir, és el foc que crema arbres, matolls i pastures. És un foc injustificat i descontrolat en el qual els combustibles són vegetals i que, en la seva propagació, pot destruir tot el que trobi al seu pas.

Malgrat les diferents causes dels incendis, se sospita que l’origen dels successos hagi estat per causes antròpiques, tal com la majoria dels incendis registrats al país per la Corporació Nacional Forestal (Conaf).

Imatges del satèl·lit de la NASA que mostren els incendis a Xile.

Imatges del satèl·lit de la NASA que mostren els incendis a Xile.

Els focs es van iniciar fa una setmana i es van escampar ràpidament en els terrenys afectats per la sequera que afronta el país. La propagació del foc es veu potenciada per les condicions climàtiques que atorga la temporada estival a Xile, que es denominen «factor 30-30-30», amb temperatures superiors als 30 graus centígrads, baixa humitat de l’aire (al voltant d’un 30 %) i vents de 30 quilòmetres per hora. A finals de gener de 2017 la Dirección Meteorológica de Chile va registrar una onada de calor que va marcar temperatures històriques, amb la temperatura més alta registrada a Santiago de Xile durant el mes de gener i la més alta des de 1912 (37,4 °C), i les màximes absolutes registrades a les ciutats de Curicó (37,3 °C), Chillán (41,5 °C) i Los Angeles (42,2 °C). El 26 de gener de 2017 es va registrar la temperatura màxima de la història de Xile: 44,9 graus en Quillón.

S’estima que la superfície afectada és d’unes 400.000 hectàrees i s’ha enregistrat la mort d’11 persones.

Molts països s’han sumat a la lluita contra els incendis forestals. Argentina, Brasil, Colòmbia, Espanya, Estats Units, Mèxic, França, Rússia i Perú són les nacions que han enviat especialistes o donat diners al país per detenir la catàstrofe.

Incendi forestal a la ciutat de Pirque, el 21 de gener de 2017.

Incendi forestal a la ciutat de Pirque, el 21 de gener de 2017.

Aquests son els pitjors incendis forestals als quals Xile mai s’ha enfrontat. Com ja s’havia esmentat, els investigadors de la Conaf van assegurar que els incendis van estar provocats per causes antròpiques, com les barbacoes. Per aquest motiu, és molt important educar la població per tal d’evitar els incendis i establir plans d’actuacions en cas d’aquestes tragèdies com per exemple els tallafocs.

María Isabel Yepes.

2n Batxillerat.

L’huracà Otto deixa nou morts a Costa Rica

febrer 17th, 2017 by jjlopez

El dia 26 de novembre, s’ha donat fi a la travessa de l’huracà Otto, que ha travessat l’Amèrica Central, després de tocar terra a la costa de Nicaragua com a huracà de categoria 2. S’ha mogut seguint la frontera entre Nicaragua i Costa Rica.

En alguns indrets, en qüestió de dies, s’han arribat a deixar pluges equivalents a un mes sencer. El punt d’impacte de l’ull de l’huracà ha estat a prop de la localitat de San Juan de Nicaragua. Segons el Centre Nacional d’Huracans, és l’huracà que ha tocat terra més cap al Sud a l’Amèrica Central des que hi ha registres.

Un huracà és una depressió meteorològica en aigües dels tròpics que dóna pas a  una violenta tempesta amb vents que superen els 120 Km/h. Un  huracà, s’alimenta de calor, així doncs,  quan més recorregut hagi fet per mar, més força tindrà. Per arribar a ser huracà, haurà d’haver passat anteriorment per una depressió tropical i una tempesta tropical.

Els huracans es classifiquen en 5 valors de l’escala Saffir-Simpson (1-5) que dependrà de la velocitat del vent (km/h), la pressió en el seu centre i de la pujada del nivell del mar.

En aquest cas, els vents de l’huracà Otto van arribar als 175 km/h. S’han pres moltes mesures com l’evacuació de milers de persones, moltes d’elles procedents del municipi de Bluefields, una ciutat que va ser devastada per l’huracà Joan de categoria 4 l’any 1988. A Costa Rica també s’ha ordenat l’evacuació de 4000 persones i el tancament de les escoles a tot el país. Otto ha provocat grans inundacions, i es tem pels danys en els cultius, especialment els del cafè. Tot i les mesures que s’han pres, la comissió nacional d’Emergències de Costa Rica ha reportat nou víctimes mortals. A banda, Otto ha estat el primer cicló tropical en saltar des de l’Atlàntic fins al Pacífic des de 1996.

Personalment, crec que es podria haver fet un millor ús de la predicció i mesures preventives. Coneixent mitjançant radars des d’un principi el recorregut d’aquest huracà, les mesures preventives s’haurien d’haver posat en marxa abans per protegir sobretot les persones, evitant així les morts innecessàries. Els desastres naturals són inevitables, però la vida de les persones sempre s’ha de preservar. Tot i així hem de ser conscients que les autoritats competents sempre fan el millor que poden i el que els seus recursos els hi permeten i que lluitar contra un fenomen natural tan violent no és una tasca fàcil per ningú. I sobretot i molt important han de ser els ajuts incondicionals que puguin rebre d’altres països  per reconstruir el que l’huracà ha devastat i que les persones perjudicades puguin tenir el més aviat possible la normalitat a les seves vides.

Font informativa: http://internacional.elpais.com/internacional/2016/11/25/actualidad/1480110874_267788.html

http://www.ccma.cat/el-temps/lhuraca-otto-provoca-danys-i-diversos-morts-a-nicaragua-i-costa-rica/noticia/2760772/

Descoberta una nova i impressionant esquerda de 350 quilòmetres a l’Antàrtida

febrer 17th, 2017 by jjlopez

Antàrtida, 29/11/2016

“Un col·lapse suposaria l’augment del nivell del mar gairebé tres metres i el desallotjament de ciutats”

Una esquerda de 350 quilòmetres terra endins, clar exemple dels greus efectes del canvi climàtic, ha estat descoberta aquets dies. És la primera vegada que es registra una fissura subterrània en el sòl Antàrtic, i fa témer als científics del pitjor. De forma anòmala, s’obra pas des de l’interior de la glacera fins als marges, el que indica que la plataforma és molt inestable i feble. Si les prediccions són certes podria col·lapsar en els propers 100 anys.

Investigadors de la Universitat Estatal d’Ohio han descobert aquesta gran esquerda en la capa de gel de l’Antàrtic, mentre provaven un nou programari de processament d’imatges. Aquesta mesura uns 350 quilòmetres terra endins. Fins avui solament s’havia registrat aquest fenomen a Groenlàndia, on ja és comú que l’aigua de l’oceà s’obri camí terra endins al llarg del jaç rocós fonent el gel al seu pas.

Això ha fet saltar les alarmes, ho explica Ian Howat, professor associat de Ciències de la Terra d’Ohio State: “Les esquerdes generalment es formen en els marges d’una plataforma de gel, on el gelés prim i subjecte a cisallament que ho estripa”, va explicar. “No obstant això, aquest últim esdeveniment a la Glacera Pine Island va ser causa d’una esquerda que es va originar des del centre de la plataforma de gel i es va propagar als marges, la qual cosa implica que alguna cosa va afeblir el centre de la plataforma de gel, una esquerda fosca en el nivell de roca de fons per un oceà que s’escalfa”, ha dit.

El fons de la capa de gel de l’Antàrtic Occidental es troba per sota del nivell del mar, la qual cosa fa que l’aigua de l’oceà pot penetrar a l’interior i no ser vista. Els especialistes han indicat que aquest és un clar signe que l’Antàrtida s’està fonent a major velocitat de la qual es calculava, una clara evidència dels greus efectes del canvi climàtic sobre les plataformes.

Si es compleixen les prediccions, és molt probable que la capa de gel col·lapsi i es fongui per complet, augmentat el nivell del mar en gairebé 3 metres i inundant les costes al voltant del món. El que suposaria el desallotjament d’un gran nombre de persones de les ciutats afectades.

Font: EL TIEMPO HOY

(http://www.eltiempohoy.es/latierra/grieta-plataforma-glaciar-Antartico-colapso_0_2283225709.html )

Des del meu punt de vista penso que és molt trist veure que els recursos renovables i no renovables de la terra s’estiguin esgotant sense cap remordiment per part de la població. Es pensa que els elements de la Terra són inesgotables. Però, amb notícies com aquestes es pot veure com n’estan d’equivocats. La gent només s’adona de la magnitud del problema quan aquest ja hi és a sobre i és irreparable. És molt trist que fins que no es té el problema de ven a prop no es comenci a actuar, penso que això també és molt egoista per part de tots. Hi ha rius secs, es fonen pols, puja el nivell del mar, s’està destruint la capa d’ozó, perdent diversitat de fauna i contaminant tot allò que els essers humans hi posem la mà sobre. El pitjor de tot és que no hi ha un compromís per part d’individus i les nacions de prendre mesures dràstiques per frenar aquests devastadors esdeveniments.

Penso que això ja és irreparable, però que encara es poden prendre mesures per a que no vagi a pitjor.

Raquel Hernández Alacid

Incendi en una planta de reciclatge a Sant Feliu de Buixalleu

febrer 17th, 2017 by jjlopez

Catalunya, 17 de gener de 2017

L’incendi ha començat cap a tres quarts de set del matí per causes que encara es desconeixen i s’ha iniciat a l´exterior de l´empresa, on hi ha residus compactats.  En pocs moments, les flames han provocat una espessa fumarada, cremant uns 400 m2 de restes de paper, plàstics i deixalles i també ha resultat afectat un camió i maquinària de la indústria. Pel que fa a l´interior de la nau, s’han cremat uns 200 m2, sense que l´estructura hagi patit danys.

Cap persona ha resultat ferida, però els serveis d’emergències han desallotjat preventivament quatre naus properes a la propietat de l’empresa Recumas-Recuperacions Masnou, situada al quilòmetre 67 de la carretera C-35 del polígon industrial Gaserans de Sant Feliu de Buixalleu, a la comarca de la Selva, Girona. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), ha evacuat amb ambulància el propietari de l’empresa a l’hospital de Sant Celoni per intoxicació lleu de fum.

Els Bombers de la Generalitat l’han donat per controlat poc després d’un quart de dues del migdia, malgrat disset dotacions hi continuen treballant en les tasques d’extinció del foc de la planta. Els Bombers han destinat fins a divuit vehicles per atacar les flames, que a més d’afectar el pati en algun moment han arribat a entrar dins la nau de l’empresa. A més dels Bombers, també s’han desplaçat efectius de la Policia Local i 12 que han fet el control d´accessos restringint el pas al polígon i han controlat la circulació de l´AP-7, ja que la visibilitat s´ha vist reduïda notablement a causa del fum, però no ha calgut tallar-la.

Font informativa: Diari de Girona [http://www.diaridegirona.cat/]

Altres fonts:

Diari ara: [http://www.ara.cat/societat/Crema-reciclatge-Sant-Feliu-Buixalleu_0_1725427535.html]

Catalunya al dia: [http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/catalunya-al-dia/crema-una-planta-de-reciclatge-a-sant-feliu-de-buixalleu/audio/947395/]

Una de les patrulles dels Mossos d'Esquadra amb la fumerada darrereEl foc ha cremat part dels materials de la planta de reciclatge

Paula Marín

2n de Batxillerat C

Argentina matarà 100.000 castors per tal de salvar els boscos natiu

febrer 17th, 2017 by jjlopez

Els castors són una espècie al·lòctona que ha destruït milers d’hectàrees de la Terra del Foc

Font informativa: http://internacional.elpais.com/internacional/2016/11/04/argentina/1478269692_747483.html?rel=mas

Als anys 50 l’Armada argentina va alliberar 20 castors canadencs a les Terres del foc per tal de fomentar la indústria pelletera. En aquest indret els castors van trobar boscos abundants on alimentar-se i rius on fabricar llodrigueres, a més, no hi havia cap depredador que regulés la població d’aquest animal (llops, ossos). Així doncs, 20 anys després, la població de castors ha incrementat en un 50.000 per cent cosa que ha suposat un molt increïble i important impacte mediambiental.

Paisatge devastat per castors a la Terra del Foc

Paisatge devastat per castors a la Terra del Foc

Castor transportant fusta de la Terra del Foc

Castor transportant fusta de la Terra del Foc

Per començar els castors han devastat una extraordinària quantitat d’hectàrees de bosc degut a que, els arbres propis de l’hàbitat natural de l’animal rebroten si són talats, en canvi, els arbres d’Argentina no són capaços de tornar a créixer i moren.

A més les presses i embassaments, que típicament construeixen aquests animals, produeixen una important erosió hídrica dels sòls i la mort de les arrels dels arbres que queden submergides.

Els habitants tenen els cor dividit en aquesta qüestió. Per una banda, l’animaló s’ha convertit en un símbol i reclam turístic, i per l’altre, estan podent veure com destrueix dia a dia el seu fantàstic paisatge.

L’estat ha volgut intervenir en aquesta qüestió i s’han pres diverses mesures per intentar reduir-los en número. Al 2006 se’l va declarar “espècie nociva” i es va instar als habitats a caçar-los.

Al 2008, Argentina i Xile van firmar un acord binacional per l’eradicació del castor.

La Terra del Foc, Argentina al 2009

La Terra del Foc, Argentina al 2009

Actualment s’està duent a terme el pla pilot d’un pla d’actuació, recolzat per la secretaria de medi ambient i amb l’ajuda financera de les Nacions Unides que pretén acabar amb la població de castors en aquesta zona.

La introducció d’espècies exòtiques en diferents indrets del planeta per raons lúdiques o econòmiques és un problema que té conseqüències molt greus. Les espècies al·lòctones, en aquest cas el castor, poden arribar a ser una gran amenaça per l’ecosistema i danyar significativament la vida natural i animal de l’indret, és a dir es produeix una pèrdua de biodiversitat. Les conseqüències són imprevisibles. I la història n’és una prova d’aquestes: la plaga de conills a Austràlia,  el cargol gegant africà i el cargol poma, les tortugues de Florida etc.. són alguns exemples d’espècies invasores. Globalment s’haurien de vigilar molts més aquests assumptes, atès a tots els problemes que comporten i ésser més conscients.

PAULA MAESTRE PIZARRO

2n BATX C

Aire tòxic al món sencer

febrer 17th, 2017 by jjlopez

Data: divendres 27 de gener del 2017

Fon informativa: Ecoticias.com

sd14_93_original

Contaminació de l’aire.

La contaminació de l’aire està provocant milers de morts a tot el planeta, només a Europa, en les darreres dècades, hi han hagut 467.000 morts prematures en 41 països. Fins i tot algunes de les ciutats més netes del món, com serien Toronto o Vancouver, arriben a índexs de contaminació inaudits.

Hi ha noves proves que suggereixen un vincle entre la contaminació de l’aire i la demència i/o la malaltia de l’Alzheimer. A més no només és perjudicial per la població ambiental de manera directa, sinó que s’ha comprovat que amb l’augment dels índexs de contaminació també hi ha més accidents de trànsit perquè aquesta afecta els conductors causant-los ulls aquosos i  picor al nas.

La contaminació atmosfèrica també afecta el clima regional, el qual incideix en la disponibilitat de l’aigua i en la conservació i productivitat dels ecosistemes. Un exemple d’aquesta situació és el desgel dels glacials en els altiplans de l’Himalaya i del Tíbet.

Hauríem d’intentar d’ara endavant no contaminar tant l’aire que ens envolta perquè és essencial per a la nostra existència. Una de les maneres de fer-ho seria intentar agafar menys el cotxe i sempre que es pugui anar amb transport públic, ja que aquest no consumeixen benzina.

sd18_2_original

Torre de Beijing que aspira els contaminants de l’aire.

Per evitar les morts produïdes per la contaminació de l’aire  a Beijing s’ha instal·lat una torre de set metres d’altura que aspira els contaminants de l’aire.

Avui dia la gent està molt més conscienciada en aquests fets que antigament, tot i així hauríem d’intentar reduir la contaminació que emetem al nostre medi, perquè al cap i a la fi és el nostre planeta, la nostra casa.

Judit Suárez de Figueroa i Ruana

2n de Batxillerat A

2016: L’any més calorós de la història

febrer 17th, 2017 by jjlopez

Avui, dia 26 de gener, la NASA, la NOAA i la OMM han confirmat que 2016 ha estat l’any més calorós des de 1880. L’any passat la temperatura global es va situar a 1′1 graus centígrads per sobre de la que hi havia en la era preindustrial. 2016, a més a més, ha estat uns 0′07 graus més calent que 2015, any en que les altes temperatures ja van ser motiu d’alarma mundial.

Des dels inicis del segle XXI, la Terra ha experimentat cinc anys (no consecutius) de rècord de calor: 2005, 2010, 2014, 2015 i 2016. Els 16 anys més càlids dels que es té registre fins ara, han estat tots durant aquest segle amb l’excepció del 1998, quan va haver una pujada de les temperatures degut a un fort episodi del fenomen meteorològic de “El Niño”. La diferència entre les altes temperatures del 1998 i dels darrers anys, és que tot i que el fenomen de “El Niño” tingui lloc any rere any, a l’acabar, les temperatures segueixen sent molt altes en els últims anys. És a dir, tal com destaca el professor Piers Forster, director del Centre Internacional Priestley de la universitat de Leeds (Regne Unit), inclús si no tenim en compte el calentament provocat per la influència de “El Niño” durant 2016, aquest segueix sent l’any més càlid de la història moderna.

Des d’aquest mateix centre es té la certa esperança que 2017 serà probablament menys càlid.

Per determinar aquests registres, la OMM compila dades de la NASA, la NOAA d’Estats Units, l’Institut Meteorològic de Gran Bretanya, el Centre Europeu sobre Prediccions Meteorològiques de Gran Bretanya i el Servei de Canvi Climàtic Copèrnic.

L’OMM, Organització Meteorològica Mundial, ha emès un comunicat on Petteri Taalas, secretari general de l’entitat, ha remarcat que les temperatures “només expliquen part de la història”.

Fonts Consultades

http://www.lavanguardia.com/natural/20170118/413449035874/tierra-record-calor-2016.html

http://www.rac1.cat/info-rac1/20170118/413471903359/canvi-climatic-omm-2016-any-mes-caloros.html

Gràfic de les temperatures (anuals) assolides durant els últims anysEvolució de la temperatura a la Terra des de 2012 fins 2016

Operació rescat per l’allau

febrer 17th, 2017 by jjlopez

Un gegantesc allau ha tingut lloc al centre d’Itàlia el dia 18 de gener a les cinc de la tarda aproximadament. Un allau és un desplaçament de neu muntanya avall. Aquest allau ha destrossat l’hotel Riegopiano, situat a la regió de Los Abruzos. Se sospita que l’hotel estava construït en una zona de alt risc d’allau, s’havia construït en una zona de sòl inestable on antiga ment hi havia un refugi abandonat.

Aquest fenomen va sorprendre les persones que residien a l’hotel. Desprès d’una dura setmana excavant i amb l’ajuda de gossos i sondes, els serveis de rescat italià han donat per finalitzada la recerca de desapareguts entre les runes de l’hotel Rigopiano. L’operació rescat  de l’hotel sepultat a Itàlia acaba amb la vida de 29 persones, però aconsegueixen salvar-ne onze.

El ministre italià de medi ambient Paolo Gentiloni, ha reconegut en el Senat que van haver-hi retards en l’arribada dels serveis d’emergència.

Aquest fenomen no va afectar molta gent, però cal tenir en compte el mal posicionament de l’hotel. Per tal d’evitar aquestes catàstrofes recomano provocar artificialment i controladament les allaus (amb explosius per exemple), i evitar aquests ensurts.

Font informativa: El País

Toni Munné

2n Batxillerat C

CTMA

EL ‘VOLCÁN DE FUEGO’ DESPERTA

febrer 17th, 2017 by jjlopez
  • Font informativa: diari EL PAÍS
  • Colima, Mèxic.
  • 11 de desembre de 2016

Al llarg de l’última setmana el volcà mexicà de Colima, a l’oest de Mèxic, ha erupcionat al voltant d’una dotzena de cops. Aquest volcà es troba en erupció lenta des de principis de setembre d’aquest any i a l’octubre ja va provocar l’evacuació de 300 persones.

El volcà de Colima, a vegades anomenat “Volcán de Fuego de Colima”, és un estratovolcà ubicat en els límits dels estats de Colima i Jalisco, a Mèxic. Aquest volcà forma part d’un complex volcànic situat en el Cinturó Neovolcànic Mexicà. La seva altitud oficial és de 3860 m sobre el nivell del mar i durant els últims anys ha presentat una constant activitat volcànica. Al llarg dels últims 500 anys el volcà de Foc de Colima ha tingut una freqüència d’activitat de tipus explosiu amb un número que supera les 30 erupcions. És considerat un dels volcans més actius d’Amèrica del Nord.

Durant els últims dies el volcà de Colima ha expulsat una enorme columna de fum que s’ha dirigit cap al nord-oest del país en direcció a Jalisco. D’acord amb les dades publicades en el portal Volcano Discovery, el flux de cendres va arribar a una alçada de 3000 metres. La Unitat Estatal de Protecció Civil ha ampliat la zona d’exclusió fins a entre 8 i 12 quilòmetres depenent del costat de la muntanya degut a la recent activitat del volcà.

Tot i que aquestes fumaroles tenen un baix contingut en cendres, les autoritats han aconsellat a la població prendre mesures de precaució per evitar inhalar tòxics. També s’està proporcionant informació a les xarxes socials sobre les novetats de les erupcions i consells per reduir els efectes d’aquestes columnes eruptives en el sistema respiratori i altres parts del cos com els ulls.

Erupció del “ Volcán de Fuego”

Erupció del “ Volcán de Fuego”

En les últimes 24 hores sembla que l’activitat del volcà ha estat una mica més tranquil·la. Encara continuen produint-se petites i moderades explosions vulcanianes, tot i que aquestes han disminuït la seva freqüència mitjana i força.  A més, la colada de lava del vessant sud encara està activa, però avança poc a poc.

El volcà està vigilat permanentment des de l’observatori vulcanològic ubicat al “Parque Nacional Nevado de Colima” i a través de patrullatges aeris. També s’analitza el dom volcànic format al cràter i les exhalacions (emissió de vapors i gasos) de gran magnitud que han deixat caure cendres sobre els municipis propers al volcà.

Les autoritats també han sol·licitat als habitants de diversos municipis –com Zapotiltic, San Gabriel, Gómez Farías, Tolimán, Autlán, El Grullo o Tuxpan – que es mantinguin informats sobre l’activitat volcànica i que coneguin les rutes d’evacuació i la ubicació de refugis temporals.

Les erupcions volcàniques no es poden evitar i per això és important que es prenguin les mesures necessàries per reduir el nombre de persones i béns materials afectats. En aquest cas sembla que les autoritats del país estan controlant bé la situació perquè vigilen els canvis que es produeixen en l’activitat del volcà i mantenen a la població ben informada. Això queda demostrat pel fet que no hi ha hagut cap ferit, mort ni cap destrossa causada per les erupcions fins al moment. I en al cas de caiguda de cendres la població ha de procurar seguir les recomanacions proporcionades per les autoritats, com: cobrir-se la boca amb un mocador humit, netejar-se els ulls i la gola amb aigua, tancar les finestres de casa i cobrir-les, quedar-se dins de casa el màxim possible, tapar els dipòsits d’aigua, etc.

Exhalació produïda el 12/12/16 que va arribar a 2000 m d’alçada

Exhalació produïda el 12/12/16 que va arribar a 2000 m d’alçada

Lorena Lamiel Moreno

2n Batxillerat B

Curs 2016-2017

La concentració de CO2 supera tots els registres històrics.

novembre 29th, 2016 by jjlopez

El planeta en el seu conjunt va superar la xifra de 400 parts per milió del principal gas d’efecte hivernacle

Data: diumenge 30 d’octubre de 2016

Fon informativa: El País”, “El Tiempo”

captura2

Les indústries són una de les principals emissores de CO2 a l’atmosfera

El planeta ha entrat en l’era de les 400. El diòxid de carboni –un dels elements causants de l’escalfament global– va arribar a nivells de concentració tan alts que va sobrepassar les 400 ppm (parts per milió), una xifra simbòlica que s’havia fixat com a límit davant escenaris més preocupants per al clima del planeta. El major problema és que una vegada alliberat, es trigaran mil·lennis a rebaixar aquesta concentració.

El fet va ser revelat pel nou report de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), que es va conèixer el dilluns 24 d’octubre a Suïssa.

Sobrepassar les 400 ppm indica que l’escalfament de la Terra seguirà ocorrent i que cada vegada s’està més a prop de sobrepassar l’augment en dos graus la temperatura per a final d’aquest segle. Els dos graus és un altre dels indicadors que la comunitat internacional es van fixar per mitigar el canvi climàtic responsable de l’augment del mar, el desglaç de les glaceres, l’increment en la freqüència dels huracans, entre altres fenòmens que ja s’observen.

captura11

Beijing, la capital de Xina és una de les ciutats més contaminades del món.

D’acord amb la OMM, el creixement del CO2 es va veure accelerat per l’episodi del fenomen de El Niño, que sorgeix cada quatre o cinc anys i que provoca l’escalfament del planeta. El seu impacte, en forma de sequeres en àmplies zones tropicals, va reduir la capacitat de les selves per absorbir CO2. Malgrat el fenomen, el secretari general de la OMM, Petteri Taalas,  afirma que l’augment de les emissions de CO2 a l’atmosfera no és degut a aquest, doncs aquest acaba desapareixent al cap d’uns anys però el canvi climàtic segueix estant aquí.

captura3

Sequeres a Colòmbia provocades pel fenomen de El Niño.

Encara que les xifres siguin alarmants, existeixen mesures que de ser dutes a terme reduirien en gran part les emissions dels gasos tòxics a l’atmosfera que provoquen el canvi climàtic. Algunes d’aquestes accions poden ser tan senzilles com utilitzar més el transport públic i no el cotxe particular, doncs per cada litre de gasolina consumit es desprenen 2,5 quilos de CO2. Altres mesures tals com la utilització d’energies renovables, augmentar la reforestació i disminuir la desforestació ajudarien en gran manera no només a disminuir aquestes emissions sinó també a absorbir-les.

María Isabel Yepes.

2n de Batxillerat A

Curs 16-17