març 1st, 2018 by jjlopez

MÉS SISMES VOLCÀNICS PROVOQUEN UNA NOVA ERUPCIÓ D’UN VOLCÀ A JAPÓ

24-01-2018 Nord de Tokio

El volcà Motoshirane va entrar en erupció dimarts 24 i va provocar una allau en una estació d’esquí propera, on va morir una persona i diverses van resultar ferides.

L’erupció dimarts del Motoshirane, un volcà de 2.171 metres que, al costat dels pics Shirane i Ainomine, forma l’anomenada muntanya Kusatsu-Shirane, va ser la primera que va        registrar aquesta muntanya en uns 3.000 anys.


Els serveis d’emergències van haver de suspendre temporalment la recerca de desapareguts a l’estació d’esquí de Japó afectada per una erupció volcànica i una allau, després de detectar sismes volcànics que podrien provocar una nova erupció o bé noves esllavissades.

L’agència va detectar més de 600 terratrèmols volcànics aquest dimarts, però no havia registrat cap des de la mitjanit fins a les 09:00 hora local (00.00 GMT), després de la qual cosa ha detectat set de diferents magnituds.

El mort en la catàstrofe esdevinguda a l’estació d’esquí per l’erupció del volcà proper i l’allau gairebé simultània, és un militar de 49 anys que va rebre l’impacte de

residus volcànics.

Sis soldats que realitzaven exercicis a les rodalies van resultar ferits, igual que cinc esquiadors que van ser atrapats per materials volcànics mentre es desplaçaven en un telecabina.

Resultat d'imatges de erupcion nortede tokio Resultat d'imatges de erupcion nortede tokio

En la notícia apreix que L’Agència Meteorològica de Japó (JMA) ha insistit en la necessitat de mantenir-se allunyant del volcà i ha mantingut l’alerta 3, en una escalada de 5 (que recomana no acostar-se a les faldilles de la muntanya), perquè aquest podria entrar novament en erupció i llançar residus volcànics com els que van aconseguir la víctima mortal, gràcies ha això es poden evitar més víctimas, per tant amb un bon avís des de tots els medis de comunicació possibles, el risc de tenir més víctimes es van poder evitar.
Les morts en el accident no es podrian haver evitat ja que no es veia res per poder preveure aquests sismes o l’erupció volcànica a temps, per tal de que la gent afectada pogués ser avisada i sortir d’allà.

Font: https://elpais.com/internacional/2018/01/23/actualidad/1516697507_333599.html

Marina Ortega

2n de batxillerat Escola Proa

El “Pare de Bali”

març 1st, 2018 by jjlopez

Font: Nathional Geographic España; El Mundo.

denpasar_bali_satellite_map-pp2

El Monte Agung, segons confirmen els vulcanòlegs de la zona, va donar els seus primers senyals d’alerta al setembre, cosa que des de 1967, l’última erupció, no feia.

Un volcà és una obertura a l’escorça terrestre que queda connectada directament amb magma provinent de l’interior de la Terra, que aboca materials incandescents, gasos, i materials sòlids per l’edifici volcànic d’una manera més o menys explosiva.


jejeje Bali és una preciosa illa del Pacífic que es troba en un límit de plaques convergents, un límit on una de        les plaques subdueix sota de l’altra, de tal manera que es fon de progressivament en les capes internes de    la Terra, fet que provoca l’existència de 130 volcans actius a l’illa.

El volcà Agung es tornà a posar en erupció aquest passat dissabte, després de la seva última actuació al       1967, on va acabar amb la vida de 100.000 persones, va deixar un gran núvol roent (núvol de material         piroclàstic, cendres i gasos) que es va desplaçar cap a la costa d’aquest gran territori turístic.

Afortunadament, aquest cop, Agung no ha provocat cap mort en el què porta de setmana, però els experts   alerten de possibles erupcions magmàtiques, molt més fortes durant els propers dies, de tal manera que       s’ha portat a terme el pla d’evacuació de 100.000 habitants, de els quals 25.000 han sigut allotjats a           refugis, i el tancament de l’aeroport de Ngurah Rai, que afecta 59.000 persones.


Encara avui el volcà
Agung és un misteri del futur, tot i que molts vulcanòlegs afirmen que hi ha una alta probabilitat que es produeixin erupcions més fortes en els pròxims dies.

Els experts estan en alerta dia i nit, ja que una erupció tan gran com la del 1967 a l’Agung podria provocar l’inici d’altres erupcions en qualsevol dels 130 volcans de l’illa de Bali.


Davant les erupcions volcàniques, els experts continúen en alerta, vigilant i estudiant la gran majoria de volcans actius al món. El fet de portar a terme un estudi dels edificis volcànics actius, permet desenvolupar plans d’evacuació, unes accions preventives davant el risc d’una erupció volcànica.


En el cas del volcà
Agung, s’ha portat a terme el pla d’evacuació de 100.000 persones i el tancament de l’aeroport internacional de Bali. Tot i això, fonts asseguren que la ciutat, encara tot i tenint  a prop de 130 volcans actius, està falta de plans d’evacuació, ja que aquests es produeixen cada molt temps.

Crec que s’hi hauria de conscienciar més la població i portar a terme més simulacres d’evacuació davant el risc de properes erupcions volcàniques.

volcan-kw8-u502315532925vh-624x385la-verdad

Èric Arenas Gallén. 2n Batxillerat B.

El riu Sena puja i es manté en alerta

març 1st, 2018 by jjlopez

- 28 de gener de 2018 -

Al llarg d’aquesta setmana, el riu Sena, situat a París, al cor de la capital francesa, s’ha trobat desbordat en alguns trams degut a les intenses pluges que ha viscut la ciutat els darrers mesos. La matinada de dilluns 29 es va registrar el màxim previst d’aquest episodi de crescuda, 5′84 m per sobre de l’habitual.

Segons el Centre de Meteorologia Nacional, la causa d’aquest fenomen es troba en els passats desembre i gener, els quals han registrat de les precipitacions més abundants des de 1900. En certs punts, fins i tot, s’ha multiplicat per dos la mitjana, incloent-hi la capital, on des de l’1 de desembre s’han recollit 183 litres per metre quadrat.

La crescuda ha suposat una paràlisi de la metròpoli. Les vies ferroviàries resten fora de servei, centenars de famílies han estat evacuades, barris de les afores han quedat totalment inundats i la suspensió del tràfic fluvial també ha comportat pèrdues milionàries.

Els carrers de París aturats per les inundacions

Els municipis més propers a la desembocadura mantenen un registre creixent degut al fort cabal de l’Oise, un afluent que es manté carregat d’aigües pluvials. No obstant, a la conca alta del riu, la situació està millorant. Els serveis meteorològics, així com el mateix responsable del Medi Ambient de l’Estat, pronostiquen un lent descens del seu cabal.

Tot i la barbarié dels registres, els 5,94 m que s’esperen en el punt més àlgid, queden lluny del nivell de la crescuda del juny de 2016, o el temut récord de 1919, amb unes xifres de 8,62 m.

L’estadística ens demostra doncs que la ciutat de París no està preparada, tot i vertebrar-se al voltant del riu Sena, amb importants estructures com ministeris o museus com el Louvre a la seva llera, per afrontar el risc elevat d’inundacions. Com apunten els experts, penso que s’haurien de prendre mesures al respecte per reduir la vulnerabilitat a la que està exposada la ciutat, per exemple garantir la neteja dels clavegueram i del llit del riu perquè l’aigua pugui circular sense dificultats, augmentar en els trams que sigui possible la llera del riu, o com a última instància construir pantans per regular el cabal de manera artificial.

Un home es veu obligat a utilitzar una barca per desplaçar-se degut a la crescuda del Sena

Font: http://www.elmundo.es/internacional/2018/01/28/5a6e22e0468aeb79238b4574.html

Biel Moll Aricha

Borrasca Ana

març 1st, 2018 by jjlopez

El fenomen meteorològic que està tenint lloc aquests darrers dies a la península Ibèrica rep el nom de borrasca Ana. Aquesta és la primera borrasca que rep nom per a nosaltres i així ha estat decidit per les agències meteorològiques de Espanya, França i Portugal, amb la finalitat de conscienciar la població. Per tant, després d’Ana, arribarà Bruno, Carmen… La borrasca es va anar pronunciant per primer cop el dia 12 de desembre a Galicia i el Cantàbric, arribant també a les Illes Canàries i Balears. Hi ha 44 províncies en alerta, destacant entre elles Lleida, la península d’Andalusia, Galicia, Navarra i Astúries. En totes elles l’alerta és taronja i vermella, és a dir, altes, a causa de les elevades ondes de vent que superen els 140 km per hora, fortes pluges que han deixat caure més de 20 litres per metre quadrat a més d’onades d’entre 4 i 5 metres a més d’altres fenòmens costers. La borrasca ha estat anunciada per tots els mitjans de comunicació espanyols, com El Periódico, TV3, La 1, i altres cadenes televisives. A més de l’agència Aemet, els bautitzadors d’aquesta borrasca. Ana, és el nom d’aquest fenomen Es tracta d’una borrasca atlàntica molt profunda, vigent a tota la península, es tracta d’una pertorbació generada per una ciclogènesi explosiva. D’una banda, ciclogènesi no vol dir més que “naixement d’un cicló”, és a dir, a les nostres latituds, formació d’una borrasca. Segons la definició de la Societat Meteorològica Americana, per qualificar un procés de ciclogènesis com a explosiu cal que hi hagi un descens de la pressió atmosfèrica a raó d’1 hPa per hora durant 24 hores al centre d’una depressió extratropical. A les ciclogènesis explosives també se les coneix com a “bombes meteorològiques” o “bombogènesis”. Cal no confondre aquesta situació amb el descens de la pressió a un determinat punt geogràfic. Remarquem que, quan parlem de la ciclogènesi, ens referim a la pressió al centre de la borrasca. Aquest fenomen ha mobilitzat tota la península per prendre mesures de seguretat, com per exemple donar-la a conèixer a la societat per conscienciar-se de la gravetat que genera la borrasca. És vigent en aquests dies i no se sap quant de temps està previst que es mantingui. Des del meu punt de vista, el que ha sorprès en aquest fenomen es la gravetat que ha tingut en una regió com la península Ibèrica, i la gran iniciativa de nomenar a aquestes borrasques per tal de deixar-hi constància i fer-la conèixer a la societat. Avui en dia s’estan aplicant mesures preventives perquè quan la borrasca actuï faci els mínims d’anys possibles. No hi ha gran informació de les seves conseqüències i actuacions ja que és recent. S’haurà de veure com actua. Personalment em sembla una bona iniciativa batejar fenòmens més greus a la península i tenir constància d’ells.borrasca-ana3

Fortes onades en la costa.

Fortes onades en la costa.

17 de desembre a Catalunya.

17 de desembre a Catalunya.

Berta Ballesteros

2n Batxillerat B

Terratrèmol de sis graus colpeja l’estat mexicà de Jalisco

març 1st, 2018 by jjlopez

Aquest moviment sísmic es va donar el passat 9 de febrer de 2018 a les 08:05 va ser percebut a Cihuatlan, Puerto Vallarta, Manzanillo i d’altres localitats properes a l’epicentre del terratrèmol.

terremoto-mexico

Un terratrèmol o sisme és el resultat de l’alliberament brusc d’energia acumulada pels desplaçaments i les friccions de les diferents plaques de l’escorça terrestre. Els més estranys són els sismes deguts a l’activitat volcànica o d’origen artificial Es produeixen nombrosos sismes cada dia, però la majoria no són sentits pels humans.
Actualment la ciència que estudia aquests fenòmens fa servir el sismòmetre, el qual disposa d’un rellotge precís i enregistra els moviments tant en amplitud i fase com en freqüència per identificar magnituds, distàncies de l’epicentre i tipus d’ona.
La magnitud d’un terratrèmol es refereix a un valor numèric que quantifica l’estimació de l’energia alliberada. La intensitat descriu els efectes del terratrèmol en funció del punt d’observació. Així doncs la magnitud es mesura mitjançant l’escala Richter (0-10) i la intensitat d’un terratrèmol a partir de l’escala Mercalli (0-12) a partir dels danys causats pel fenomen.

La estació més propera a l’epicentre que ha detectat el seisme de la Colimilla localitzada a 100 kilometres al oest de Colima.
Protecció Civil de Jalisco ha remarcat que fins al moment que no es reporten afectacions a l’Estat, tot i això, va afirmar que es continua amb el monitoratge per descartar danys. El Servei Sismològic Nacional ha detallat que el moviment tel•lúric s’ha localitzat a l’oceà Pacífic a 65 quilòmetres al sud-oest de Cihuatlán, i ha tingut lloc a les 8:05 hora local (14:05 GMT). Minuts abans, a les 07:56 hora local (13:56 GMT), ha tingut lloc en el mateix punt un altre sisme, de magnitud 4,5.
En el seguiment d’aquest terratrèmol s’ha vist que el mecanisme focal del sisme representa una falla de tipus invers, que són característiques de la zona de contacte convergent entre les plaques de Cocos i la Norteamericana.

placas_tectonicas

Mapa de plaques tectòniques

20180209170217_mexiko-jalisco-lurrikara-_foto610x342Habitants surten dels edificis hores abans de donar-se el terratrèmol al Port de Vallarta.

Font Informativa:  INTERNACIONAL

Maria Mora Garcia

març 1st, 2018 by jjlopez

Un terratrèmol de magnitud 6.8 al sud del Perú

14 de Gener del 2018, sud del Perú.

Un home va morir i almenys 65 persones van resultar ferides com a conseqüència d’un sisme de 6,8 graus que va sacsejar durant la matinada la costa i part de la serra sud del Perú, segons van indicar les autoritats de defensa civil i l’Institut Geofísic Nacional. Un sisme és el resultat de l’alliberament brusc d’energia acumulada pels desplaçaments i les friccions de les diferents plaques de l’escorça terrestre.

Els primers 15 ferits van ser atesos a l’alba a l’hospital de Chala, un dels districtes de Caravelí. Ángel Justo de 55 anys, va morir quan una roca va aixafar la seva casa feta d’estores, fustes i pals, situada al districte de Yauca. Es van esfondrar habitatges i murs de tova en diversos districtes. Dues escoles i un centre de salut van col·lapsar en Caravelí. Tres trams de vies entre Arequipa i Ica, sumant uns 30 quilòmetres, van resultar bloquejats, entre elles la pista d’Atico/Caravelí. Un carril de la carretera Panamericana Sud també va quedar bloquejat durant algunes hores el matí del diumenge.

El moviment es va registrar a les 4.18 hora local, i sis hores després, la governadora regional va retractar que uns 100 habitatges estaven afectats, alguns declarats inhabitables, segons l’informació que va rebre dels alcaldes dels districtes més perjudicats a la província de Caravelí. Els danys pel sisme eren principalment materials “i no humans”.

Des de l’hora del sisme van quedar sense servei d’energia elèctrica cinc districtes de Caravelí. 53 habitatges van resultar afectats pel terratrèmol a les províncies de Lucanas i Parinacochas, a la regió Ayacucho. A més, el sisme va bloquejar carreteres i camins en cinc districtes d’aquestes dues províncies.

Comentari personal.

Els danys ocasionats pel terratrèmol són majoritàriament materials, exceptuant els 65 ferits i l’única mort. Això es podria haver evitat sempre que les condicions de les llars haguessin estat les adequades, així com construir els edificis amb materials sismoresistents, capaços, de resistir a unes vibracions determinades. El fet que el terratrèmol tingues lloc al Perú, afectant els districtes pobres va ser una de les principals causes de tots els danys ocasionats.

A més l’únic mort que va tenir lloc, com s’ha dit anteriorment, va ser causat per l’esfondrament de la seva llar. Això implica que si, tal com s’ha dit abans, les infraestructures haguessin sigut les adequades, no hauria tingut lloc.

Font informativa: El País

Clàudia Costa 2n Batxillerat

01/03/2018

HOLANDA CONSTRUEIX LA PRIMERA PLANTA FLOTANT D’ENERGIA SOLAR

març 1st, 2018 by jjlopez

El passat 13 de febrer es va construir la primera planta d’energia solar sobre el mar. Està instal·lada al mar del Nord a 15 kilòmetres de Sheveningen, el districte costaner de La Haya, a Holanda.

holanda-van-gogh1

Mapa indicant el districte de La Haya

L’energia solar és l’energia obtinguda a partir de les ones electromagnètiques del Sol. És considerada una font d’energia renovable perquè el recurs que s’utilitza no s’esgota, neta ja que no contamina i alternativa perquè encara no està implantada a tot arreu i fa poc que s’utilitza. Hi ha dos tipus, l’energia solar tèrmica i l’energia solar fotovoltaica. La diferència bàsica es troba als mitjans que s’utilitzen per aprofitar l’energia. A l’energia solar tèrmica s’utilitzen mitjans mecànics i a l’energia solar fotovoltaica, mitjans electrònics (plaques solars fotovoltaiques).

Holanda és un país amb varis projectes d’energies renovables com la xarxa ferroviària que funciona en la seva totalitat amb energia eòlica i el parc eòlic Gemini, que proporciona servei a 1’5 milions de persones.

Aquest projecte està ideat per la Companyia de la Universitat d’Ultrecht. La planta podrà generar un 15% més de l’energia que es pot obtenir a terra amb els mateixos panells. És la primera vegada que s’intenta ubicar una planta d’aquest estil a mar obert ja que les onades i el vent del mar del Nord són alguns dels obstacles que poden impedir el seu funcionament. A més a més, els enginyers han de comprovar la resistència dels panells en aigua salada.

Si tot surt com esperen, els càlculs de la companyia indiquen que en tres anys, quan la planta estigui llesta, aquesta energia arribarà a cobrir el 75% de la demanda generada a Holanda.

tamesol1-42747_11_640x3801

Plaques solars fotovoltaiques

Comentari personal:

Crec que aquesta idea és una molt bona ja que avui en dia les energies renovables encara no s’utilitzen suficient. Crec però, que si el preu que costa mantenir-les no baixa, els governs no canviaran la seva visió cap a aquestes i seguiran utilitzant energies no renovables, brutes i convencionals. Quan s’estiguin esgotant aquestes energies, llavors serà quan intentin buscar solucions. Crec que és bastant trist que s’hagi d’arribar a l’extrem per adonar-se de la situació en la que estem.            

Font informativa: Diaris digitals El País i El Espectador.

Alba Palouzié

2n Batxillerat A

DESENES DE MORTS I DE FERITS EN UNA ESLLAVISSADA AL SUD DE XILE

març 1st, 2018 by jjlopez

Lloc: Chaitén, Xile

Data: 16 de desembre de 2017

Font informativa: Canal 3/24

El passat 16 de desembre, es va produir una esllavissada a Villa de Santa Lucía, ubicada a la comunitat de Chaitén, Xile. Una esllavissada és una massa de terra i roca que fa un descens més o menys brusc d'un pendent. La principal causa d’aquesta va ser la gran quantitat de pluja caiguda en els dies 15 i 16 de desembre, que va arribar als 122 mm en només 24 hores. Després es va donar com a causa el despreniment d'una glacera. Per tant, van ser dues causes, les que la van provocar.

Imatge relacionada

Va haver-hi un total de 12 morts, 15 persones desaparegudes i 12 de ferides. El fenòmen, va destruir més de 20 cases i l’escola del poble. Davant d’aquesta situació, la presidenta va enviar als Ministres de Defensa, i ella va anar-hi dos dies més tard per supervisar la feina dels serveis de rescat i es va reunir amb les autoritats i amb les famílies de les víctimes. Aquell mateix dia es va declarar el poble zona d’exclusió, això provoca que l’accés a la zona sigui restringit als equips d’emergència. Tant preveure, com evitar una esllavissada és difícil, tot i així, es poden aplicar mesures preventives com podria ser posar ancoratges per tal de fixar el talús o  posar contraforts a baix, per tal de retenir els materials que puguin caure.

Andrea Canals

Curs 2017-2018

2n de Batxillerat A

Un terratrèmol sacseja la regió del Carib

març 1st, 2018 by jjlopez

Lloc i data: El Carib; 10 de gener del 2018

Font informativa: eitbs.eus

La zona de Nord-Amèrica i també la d’Amèrica Llatina, estan patint molt aquests passats i presents dies, a causa de destrosses naturals que tenen lloc a moltes d’aquestes zones americanes.

Cap allà la matinada, un terratrèmol ha sacsejat el Carib amb una magnitud de 7,6 graus en l’escala Richter. Just després del sisme, s’ha emès una alerta davant la possibilitat de tsunami a Cuba, Hondures, Mèxic, Jamaica, les Illes Caiman, Belize, Puerto Rico i les  Illes Verges, que posteriorment ha sigut retirada.

La tremolor del terratrèmol ha començat sobre les 03:00. L’epicentre, és a dir, l’origen del sisme, s’ha situat a 44 km a l’est de l’arxipèlag de les Illes del Cigne, que pertanyen a Hondures, situades al nord-oest del mar Carib. L’hipocentre s’ha situat a 10 km de profunditat i s’ha produït al mar, entre l’illa de Cuba i les costes d’Hondures i Belize.

Un terratrèmol es forma degut al xoc de les plaques tectòniques. Són vibracions provocades per una alliberació brusca d’energia que procedeix de les vores de les plaques.

Estan sent uns dies durs i amb molt patiment per culpa de tots els danys material que estan afectant les zones. El fet de que siguin més properes a patir és perquè són països molt vulnerables, tenen un grau de preparació molt baix davant d’un possible risc. El que hauran de fer és prendre mesures, com construir els edificis amb materials durs, que no siguin fàcil caure i sobretot saber anticipar qualsevol tipus de risc. Totes aquestes mesures no eviten el risc, el fenomen passarà igual, però podran estar una mica més alerta dels possibles riscos.

terremoto

Maria Capdevila

2n Batxillerat B


INUNDACIONS A PARIS PER LA CRESCUDA DEL RIU SENA

març 1st, 2018 by jjlopez

El passat divendres 26 de gener, la crescuda del riu Sena va arribar fins als 5,60 metres al seu pas per París. Segons les dades del Centre de Meteorologia Nacional, el període de desembre a gener ha estat un dels més plujosos a França des que van començar a recopilar dades en 1900. Només a París han caigut 183 mil·límetres per metre quadrat des del 1 de desembre.


El desbordament parcial del riu que travessa la capital francesa on a les seves ribes es situen alguns dels monuments i museus més importants del país i del món, com el Louvre o el Museu d’Orsay, ha provocat el tancament de vies de circulació, com el servei del RER-Cuna de les línies de trens de rodalies de la ciutat en un tram que discorre paral·lel al riu, entre les estacions de Boulainvilliers i Saint-Michel, que va ser interromput fins al 31 de gener   i de moltes estacions de transport públic en els últims dies. La ministra de Cultura, Françoise Nyssen, va assegurar divendres passat que, des de dilluns, tots els museus situats a la  vora del Sena han començat a implementar els seus plans de protecció contra les inundacions.


Segons la prefectura de Policia, la crescuda del Sena ha provocat l’evacuació de 666 persones a     tota la regió d’Ile-de-France. Més de 1.300 romanen sense electricitat i altres 300 sense gas a       causa de que el desbordament ha provocat el tall preventiu d’aquests serveis en algunes          localitats. Set escoles a les afores de París continuaven també tancats aquest divendres.


Encara que molts experts van dir que era difícil determinar si l’escalfament global està darrere  de la inundació actual, altres van advertir que estava sorgint un patró preocupant.


“A causa del canvi climàtic, podem esperar que les inundacions a la conca del riu Sena siguin almenys tan freqüents com ho són en aquest moment”, va dir Florence Habets, una investigadora sènior al CNRS, el centre nacional d’investigació científica de França. “Com més reduïm les emissions de gasos d’efecte hivernacle, més disminuirem el nostre impacte en  les sequeres i les inundacions”.


L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, una política d’esquerra que ha estat a l’avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic, tampoc va trigar a esmentar les conseqüències a llarg termini.


“Més enllà de l’emergència, aquest fenomen d’inundacions, que cada vegada és més recurrent a París, ens recorda la importància que l’adaptació al canvi climàtic té per a la nostra ciutat”, va tuitejar.


Personalment, penso que s’ hauria de buscar una solució a llarg termini, ja que si diuen que aquest fet serà freqüent degut al escalfament global, hauran se buscar solucions com ara desviar el riu o controlar el seu cabal amb preses. També, podrien augmentar la capacitat del volum d’aigua que pot portar el riu.

Font informativa: EL PAÍS

Emma Estévez